Indefodboldstart for TiFoSport i Grenaa i weekenden.

Fra Indefodbold.dk

 

Fans af cykelsporten vil vide, at her tales om “De 5 monomenter”. De største og mest prestigefyldte klassikere. De mest ikoniske endagsløb og de endagsløb rytterne helst vil vinde. De sejre der over årene har kastet mest respekt af sig, når der for én gangs skyld ses bort fra de store etapeløb. Flanderen Rundt, Paris-Roubaix og Liege-Bastogne-Liege er alle eksempler på sådanne monumenter. Løbene har ofte deres eget liv, og vinderen skriver sig ind i cykelhistorien. Med den beskrivelse må Bygma Cup i Grenaa Idrætscenter være et monument indenfor indefodbolden.

Bygma Cup er berømt og berygtet landet over. Stævnet spilles i DM-arenaen, men histrioen går længere tilbage end til den første Grand Prix Masters Finale i 2011. Bygma Cup har tradition for at tiltrække og samle landets absolut bedste hold, og det er konsekvent et stævne, der nævnes, når spillere landet over spørges om, hvilket stævne de helst vil vinde. Det evigt skarpe deltagerfelt, de lange kampe og den opslidende struktur gør det samtidig til et af landets sværeste stævner at nå til tops i. Så meget desto mere prestige for holdet, der ender øverst på podiet. Har man vundet Bygma Cup, så har man allerede skrevet sig ind i indefodboldens forunderlige historie.

Nu venter det legendariske stævne igen. Det tårner sig op i horisonten. Som sæsonens første store test. Som Mount Ventoux – det skaldede bjerg i Tour De France, hvis vi igen skal svinge forbi cykeluniverset. Holdene ved hvad der venter, og de ved hvad der kræves. Nu er det alvor, og de store hold skal for alvor testes. Lang struktur. Lange kampe. Et hav af gode hold. Det kan kun blive en stor dag, når Bygma Cup venter på lørdag.

A walk down memory lane
Bygma Cup har en fascinerende historie. Det ville være synd ikke at tage en smuttur ned af “memory lane” her forud for den 10. udgave af stævnet – i hvert fald i indefodbold.dk-regi. Det første resultat, der overhovedet er registreret her på siden er fra netop Bygma Cup i 2008. 2017-udgaven bliver derfor den 10., der registreres på indefodbold.dk.
Bygma Cup har over tiden udviklet sig fra konsekvent at afvikles på store mål til at følge DM-doktrinen og nu afvikles på små mål. I samme periode skiftede dominansen fra Jylland til Sjælland, for så igen i 2016 at byde på jysk sejr. Der er sket meget over årene.

Vinderne, profilerne og magtskiftet
Blot et enkelt hold har præsteret at vinde Bygma Cup i to på hinanden følgende udgaver. Hobro Apotek/Grønlund Gruppen har været fast inventar ved stævnet siden den spæde start. Og i henholdsvis 2008 og 2009 blev de det første og hidtil eneste hold (i de registrerede 9 udgaver), til at vinde stævnet to gange i streg. Dengang gik holdet under det velklingende navn Sportmaster Hobro. Også dengang var Peter Thomsen én af holdets store profiler. Ligesom også Martin Thomsen og Kaspar Rynkeby var med på det vindende hold i 2008.

Efter Hobros dominans overtog Danske Bank Lemvig kortvarigt tronen, da de i 2010 med et purungt mandskab spillede sig til tops. Her slog de for alvor deres navn fast på den store danske indefodboldscene. Holdet kendes i dag under navnet Grafisk ID, og en ung Simon Riis blev for 7 år siden kåret til stævnets bedste spiller. Det var måske hans store gennembrud i Dansk indefodbold, hvor det siden er blevet til store titler og personlige priser. Ved overgangen til små mål i 2011 så vi det første spæde skridt til et magtskifte. Zamundas tog titlen foran et ungt Fløng Tømrer/Sendker mandskab, og med både Mark Tubæk, Rasmus Sørensen og Michael Manse Jørgensen på holdet kunne Zamundas næppe karakteriseres som et jysk hold, hvis man ellers insisterer på en geografisk opdeling. Herefter fulgte 4 sæsoner med pure Sjællandsk dominans. Porsborg Flytteforretning (Saxo Bank etc. kært barn har mange navne) og MD Rustfri delte nemlig de næste 4 titler ligeligt mellem sig indtil fremadstormende og suveræne Kvix i sidste sæson blæste al modstand omkuld og tog titlen tilbage til den jyske muld. I øvrigt kan det nævnes, at ved Mikkel Aggers første optræden ved Bygma Cup i 2011 som blot 19 årig spillede han det upåagtede mandskab Rybners hele vejen til finalen. Det præstation gav ham titlen som stævnets bedste spiller. En ny stjerne blev født dengang ved Bygma Cup i 2011.

Overraskelsernes holdeplads
Historien viser også en smuk tendens til overraskelser. Næsten hvert eneste år til Bygma Cup ser vi mindst én negativ overraskelse, og ganske ofte også en positiv af slagsen. Rybners sensationelle finaledeltagelse i 2011 er blot et eksempel. Og faktisk var det helt galt i 2012. Her forlod både Danske Bank Lemvig, Ostehjørnet og MD Rustfri stævnet allerede efter det indledende puljespil. I øvrigt var 2012 også året, hvor Jonas Skærlund og Mathias Munk fik deres første smagsprøve på Bygma Cup. Her hed holdet Seeded1, og blev slået ud i puljen. Meget vand er løbet i åen siden da.
Året efter leverede Blanketgaarden nærmest et mirakel, da de i uortodoks stil blev nummer 3. I 2015 måtte selveste Hobro Apotek lade livet i den indledende pulje, og i 2016 gjorde Grafisk ID dem den tvivlsomme kunst efter, da de måtte se sig sendt hjem efter den indledende pulje. Hvad kan vi mon forvente af dette års stævne?

Tilbage til nutiden og lørdagen
Med den lille tur i historiebøgerne kan vi så igen vende tilbage til det, det i virkeligheden drejer sig om. Lørdagens stævne.
Programmet afsløre, at det bliver i et nyt og spændende setup. 16 hold er tilmeldt, og de er fordel på 4 puljer. Herfra går hele 3 hold videre, og fortsætter således til 3 semifinalepuljer. Endnu engang med 4 hold i hver. Puljevinderne fra de indledende runder seedes, og der trækkes lod om den øvrige fordeling. Fra hver af de tre mellemrunder fortsætter 2 hold vindere til dagens sidste runde. Det forjættede land. Finalepuljen.

Forventningerne bør være store frem mod dette års udgave af Bygma Cup. Ikke mindst fordi det i endnu højere grad end tidligere, virkelig er sæsonens første store test. Holdene har for første gang mulighed for at udtage eventuelle 1. divisionsspillere, og det betyder, at flere hold vil være endnu stærkere end tidligere på året. Formodentlig. Samtidig skal vi for første gang i denne sæson se sidste sæson pointsluger, Kvix i aktion. Sead Gavranovic og specielt Mikkel Agger har badet sig i succes i 1. division med Thisted. Kan den succes mon overføres, når græsset skiftes ud med gulvet, eller skal de lige finde rytmen igen? LB Ejendomme kan for første gang i sæsonen stille med den skræmmende konstellation, der blev præsenteret i sæsonoptakten. Mikkel Jespersen og Christian Sørensen er tilbage. Vi formoder, at det blot gør dem endnu stærkere. Bliver de mon overhovedet til at tale med? Desværre er Martin Thomsen ikke at finde hos Hobro Apotek, da han angiveligt holder ferie.

Favoritterne outsiderne og dem der skal bevise sig
Ser man ned over de 16 hold, sammenligner med tidligere meritter og betragter GPM ranglisten, så tegnes hurtigt et billede af, hvem der er stævnets store favoritter og outsidere.
LB Ejendomme må påtage sig rollen som største favorit. Holdet kommer som nævnt i fuld styrke, og motivationen og sulten efter at vinde Bygma Cup, synes stor hos det fynske mandskab. Mikkel Jespersens tilbagekomst forventes at give angrebet en helt ny dimension og trussel fra venstresiden, mens vi må forvente at Christian Sørensen ikke mindst kommer til at bidrage i forsvaret, til fleksibiliteten og i det åbne spil. Ham og Thomas Broe skal lige finde hinanden, og så vil de udgøre en skræmmende forsvarskonstellation. Helt oppe ved siden af LB Ejendomme finder vi Kvix. Sidste sæsons suveræne vinder af ranglisten, og et hold der forventes at komme med enorm sult til Bygma Cup. De skal forsvare titlen, og skampletten fra DM i fjor skal vaskes væk. Samtidig er det dog holdets første stævne, men med den sæson flere af holdets spillere har haft udenfor hallerne, så tvivler vi på, at det bliver en stor udfordring. På papiret ligner det, at stævnet skal afgøres mellem LB Ejendomme og Kvix.

Med det sagt, så befinder der sig en del sultne udfordrere lige efter de to største favoritter. Mest iøjnefaldende er naturligvis Grafisk ID, Gardin Lis og Hobro Apotek. Grafisk ID forventes at have Anders Holvad tilbage, og vi må forvente at se dem tættere og tættere på DM formen. Rammer de det niveau, så kan de også vinde stævnet. Selvom holdets til tider svingende bundniveau kan blive en hæmsko, når der spilles finalepulje. Hobro Apotek har haft en fin sæson, men melder om småskader frem mod Bygma Cup. Vi må dog forvente, at de som altid stiller slagkraftigt op. Holdet har dog ikke fundet vej til finalepuljen siden 2012 – nu er det vel ved at være tid igen? Gardin Lis har vi ikke set meget til i år. De kom ganske vist i finalepuljen ved Glamsbjerg Cup, men gjorde ikke meget væsen af sig. De skal hæve deres niveau ganske betragteligt hvis de skal spille med, hvor det er sjovt ved Bygma Cup. De har dog profilerne, der kan gøre netop dem. Særligt Mark Tubæk og Dennis Schmidt hører stadig til blandt landets bedste, Men hvem ved, måske er det Gardin Lis tur til at overraske negativt ved Bygma Cup?

Blandt outsiderne til stævnet finder vi hold som Culture-Club.dk, True Nordic, Torntoft & Mortensen, Midtjysk Tag og Blue Water Shipping. Hold der på mange måder har mindst lige så store kvaliteter som de ovenfor nævnte, men som mangler den der sidste ting, der ikke rigtig kan beskrives. De mangler at bevise, at de kan vinde et af de store stævner. Særligt hold som Midtjysk Tag, True Nordic og Culture Club har alle redskaber i værktøjskassen. Det er hold vi skal forvente os meget af, og hold som vi altid glæder os til at se. Og en gang skal jo være den første. Culture Club slog ganske vist LB Ejendomme på Fyn i sidste weekend, men det var også ved at lille stævne med korte kampe. True Nordic var usandsynligt tæt på at tage sejren i Glamsbjerg, men blev overhalet, da de kørte over målstregen. Måske strakte de armene over hovedet for tidligt. Midtjysk Tag var ligeledes tæt på. Og holdene som traditionelt har ligget lige under de bedste rykker altså tættere på. Nu skal de bevise sig ved Bygma Cup. Det er også den første store test af deres niveau. Særligt de unge hold som True Nordic og Culture Club.

Nikolaj Krag med på finalevant mandskab
Torntoft & Mortensen må vi i øvrigt forvente at se i finalepuljen. Der har de i hvert fald været i de seneste to udgaver, og flere gange før det. De er stabile i Grenaa, og nå ja. Så har de som end også selveste Nikolaj Krag med på holdet denne lørdag i Grenaa. Vel nok Krags yndlingsarena?
Det er dog generelt svært at små om finalepuljen endnu. Meget kan afhænge af lodtrækningen. Én ting er dog helt sikkert. Skal man i finalen ved Bygma Cup, så skal man ramme dagen, og skal man vinde Bygma Cup, så skal man ikke bare ramme dagen. Så skal man også hive noget ekstraordinært ud af ærmet. Fårene skilles fra bukkene på lørdag i Grenaa.

Hvem vinder Bygma Cup 2017?
Og så lige på falderebet. Hvem vinder stævnet? Jeg tør endnu engang godt at smide hovedet på blokken. LB Ejendomme fortsætter deres majestætiske sejrsridt og triumferer også ved Bygma Cup.
Husk at der kan følges med via livestream og/eller på livescore her på indefodbold.dk.